Loading...

Werkwijze

Welkom bij praktijk Novem! 
Novem is een psychologie praktijk gespecialiseerd in psychische klachten rondom de zwangerschap, bevalling of kraamperiode. Zwanger zijn of bevallen van je kindje is niet voor iedereen een 'roze wolk' gebeurtenis. Het is een levensfase die mooie, maar ook onzekere, sombere of angstige gevoelens kan oproepen. Er kunnen bijvoorbeeld complicaties optreden en/of je hebt gevoelens (gedachtes) welke je leven negatief kunnen beïnvloeden. Als je last hebt van gebeurtenissen en deze mogelijk invloed hebben op je dagelijks leven is het verstandig om hulp te zoeken. Zwanger worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom bieden wij ook psychologische hulp voor ouders wie in een fertiliteitstraject zitten. 

" NB: wij behandelen vooralsnog standaard op de woensdag ochtend en middag in Almelo, en op de woensdagavond in Enschede. Behandeling kan ook altijd middels een beeldbel consult in plaats van fysiek op locatie. 

Voor een behandeling bij Novem kan je bijvoorbeeld denken aan psychische klachten naar aanleiding van de volgende situaties:
- Een traumatische bevalling
- Angst voor de bevalling of het ouderschap
- Het verwerken van een miskraam of doodgeboorte
- Het verwerken van een abortus
- Het verwerken van een vroeggeboorte of complicaties tijdens de zwangerschap (bijvoorbeeld een zwangerschapsvergiftiging of ernstige zwangerschapsmisselijkheid)
- Verwerking van verlies of rouw tijdens deze periode
- Wanneer jullie (ongeboren) kindje ernstige gezondheidsproblemen blijkt te hebben en dit lastig een plekje kunt geven
- Het herbeleven tijdens deze periode van eerdere negatieve seksuele ervaringen
- Psychische klachten in een fertiliteitstraject of bij onvruchtbaarheid

Via het contactformulier op onze website kun je je aanmelden bij ons voor een intakegesprek. Om in aanmerking te komen voor vergoeding via de zorgverzekering, is het nodig om een verwijsbrief mee te nemen van de huisarts naar het intakegesprek (daarnaast ook een geldig identiteitsbewijs). De huisarts kan de verwijzing naar ons sturen (via beveiligde mail) of op papier aan je meegeven om mee te nemen bij de intake. Op de verwijsbrief moeten de volgende punten staan: gericht aan praktijk Novem, contactgegevens van jezelf, contactgegevens van de huisarts, AGB-code huisarts, datum en vermoeden DSM-5 stoornis.

Voor informatie over tarieven en vergoedingen: zie kopje in het hoofdmenu 'tarieven en vergoedingen'. 

De eerste afspraak zal bestaan uit een intake. Naast kennismaking worden in dit gesprek je klachten besproken en maken we een inschatting of onze behandeling aansluit bij jouw behoeftes en verwachtingen. Wanneer wij denken goed aan te kunnen sluiten bij jouw hulpvragen, gaan we van start met de behandeling. De duur van behandeling zal afhangen van de ernst van de klachten en het effect van de behandeling welke meermaals geevalueerd zal worden.

We werken in een kleinschalig team van vier GZ- psychologen en een verloskundige. De EMDR of CGT behandeling wordt uitgevoerd door een GZ-psycholoog. Indien gewenst kan er een consult worden gepland met de verloskundige als er behoefte is om bijvoorbeeld je bevalling nog eens informatief door te bespreken wat er daadwerkelijk is gebeurd. Zij kan ook bijspringen voor het maken van een eventueel volgend geboorteplan en/of reëele verwachtingen voor een volgende eventuele zwangerschap/bevalling. Uit onderzoek is gebleken dat psycho-educatie (een multidisciplinaire aanpak) door een verloskundig hulpverlener positief helpt bij het verwerken van een traumatische bevalling en het verminderen van het gevoel dat je hebt gefaald.

Heb je vragen of twijfel je of je met jouw klachten bij ons terecht kan? Mail ons gerust voor een vrijblijvend gesprek; we zijn ten alle tijd bereid telefonisch contact met je op te nemen! In verband met werkzaamheden zijn we helaas telefonisch momenteel niet ten alle tijden goed bereikbaar, daarom hebben we voorkeur om, na een mailtje, zelf contact met je op te nemen.

Binnen de behandeling wordt gebruik gemaakt van verschillende behandeltechnieken waaronder CGT, EMDR en systeemtheoretische uitgangspunten. Onze behandeling valt binnen de generalistische basisGGZ (GBGGZ). 
Wat is EMDR? EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een wetenschappelijk bewezen effectieve behandelmethode voor het verwerken van traumatische gebeurtenissen. Door middel van de behandeling zal de emotionele lading van de gebeurtenis aan kracht verliezen en wordt het makkelijker om aan de gebeurtenis terug te denken. Dit gebeurt doordat je de opdracht krijgt aan de gebeurtenis terug te denken en tegelijkertijd een afleidende taak uit zult voeren (bijvoorbeeld met je ogen de vingers van de therapeut volgen). Dit zet een verwerkingsproces in gang. Mocht je meer willen weten over EMDR adviseren we je een kijkje te nemen op de site van de vereniging EMDR nederland: www.emdr.nl

Waarom de naam Novem? De betekenis van Novem is 9 (9 maanden zwangerschap) en nieuw. Deze twee betekenissen zijn uitgangspunt voor ons logo. “De spiraal staat symbool voor het proces van leven, loslaten en weer herboren worden: de beweging die je maakt in het proces van verdieping en verwerking.“ Tevens zie je ook de apostrof dat het gesprek symboliseert. De drie “streepjes” verbeelden de tweede betekenis van Novem, namelijk “NIEUW”.