Welkom bij praktijk Novem!
Praktijk Novem is een psychologie praktijk gespecialiseerd in psychische klachten rondom de zwangerschap, bevalling/kraamperiode en het ouderschap. Zwanger zijn/worden of bevallen van je kindje en de transitie naar het ouderschap is niet voor iedereen een 'roze wolk' gebeurtenis. Het is een levensfase die mooie, maar ook onzekere, sombere of angstige gevoelens kan oproepen. Er kunnen bijvoorbeeld complicaties optreden en/of je hebt gevoelens of gedachtes welke je leven negatief kunnen beïnvloeden. Als je last hebt van gebeurtenissen en deze mogelijk invloed hebben op je dagelijks leven is het verstandig om hulp te zoeken. Zwanger worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom bieden wij ook psychologische hulp voor ouders in een fertiliteitstraject.
IMH-visie
Bij Praktijk Novem werken we vanuit de IMH-visie, ofwel Infant Mental Health. Dit is een benadering die zich richt op het psychisch welzijn van baby's en jonge kinderen en hun ouders.
Kernpunten van de IMH-visie:
- De vroege ouder-kindrelatie staat centraal: De kwaliteit van de interactie en band tussen ouder en kind is cruciaal voor de ontwikkeling van het kind. IMH richt zich op het ondersteunen en versterken van deze relatie.
- Ontwikkeling in samenhang: IMH ziet de ontwikkeling van het kind als een samenspel van biologische, psychologische en sociale factoren. Er wordt gekeken naar het kind in de context van zijn gezin en omgeving.
- Preventie en vroegsignalering: IMH is gericht op het voorkomen van problemen en het vroegtijdig signaleren van risico's in de ontwikkeling van het kind.
- Integrale aanpak: IMH combineert kennis uit verschillende disciplines, zoals de psychologie, pedagogiek, geneeskunde en sociologie.
De vroege jaren zijn cruciaal voor de ontwikkeling van een kind. Door vanuit de IMH-visie te werken, kunnen we kinderen en hun ouders zo vroeg mogelijk ondersteunen en daarmee de kans op een gezonde ontwikkeling vergroten.
Mogelijke hulpvragen
Voor een behandeling bij Novem kan je bijvoorbeeld denken aan psychische klachten naar aanleiding van de volgende situaties:
- Een (eerder) meegemaakte traumatische bevalling
- Stemmingsklachten tijdens of na een zwangerschap
- Angst voor de komende bevalling of angst voor of moeilijkheden in de transitie naar ouderschap
- Het verwerken van een miskraam of verlies van een kindje tijdens de zwangerschap
- Het verwerken van een abortus
- Het verwerken van een vroeggeboorte of complicaties tijdens de zwangerschap (bijvoorbeeld een zwangerschapsvergiftiging of ernstige zwangerschapsmisselijkheid)
- Verwerking van verlies of rouw tijdens deze periode
- Wanneer jullie (ongeboren) kindje ernstige gezondheidsproblemen blijkt te hebben
- Het herbeleven tijdens deze periode van eerdere negatieve seksuele ervaringen
- Psychische klachten in een fertiliteitstraject of bij onvruchtbaarheid
- Wanneer bovenstaande er voor zorgen dat de relatie met je kindje onder druk komt te staan
Wij kunnen geen behandeling bieden bij zeer ernstige psychische klachten waarbij een intensievere behandeling nodig is. Wij werken uitsluitend ambulant; dit houdt in dat een behandeling bestaat uit 1 of 2 afspraken per week. Wij beschikken niet over een 24/7 bereikbaarheid en zijn alleen geopend tijdens kantoortijden. Psychotische klachten of verslaving kunnen wij niet behandelen in onze praktijk.
Aanmelden of verwijzen
Via het contactformulier op onze website kun je je aanmelden bij ons voor een intakegesprek. Om in aanmerking te komen voor vergoeding via de zorgverzekering, is het nodig om een verwijsbrief mee te nemen van de huisarts naar het intakegesprek (daarnaast ook een geldig identiteitsbewijs). Verwijzingen kunnen (bij voorkeur) via Zorgdomein. De huisarts kan de verwijzing ook naar ons sturen (via beveiligde mail) of op papier aan je meegeven om mee te nemen bij de intake. Op de verwijsbrief moeten de volgende punten staan: gericht aan praktijk Novem, contactgegevens van jezelf, contactgegevens van de huisarts, AGB-code huisarts, datum en vermoeden DSM-5 stoornis.
Intake
De eerste afspraak zal bestaan uit een intake. Naast kennismaking worden in dit gesprek je klachten besproken en maken we een inschatting of onze behandeling aansluit bij jouw behoeftes en verwachtingen. Wij werken uitsluitend met kortdurende behandeltrajecten, gemiddeld duurt een behandeling bij onze praktijk tussen de 5 en 12 afspraken. Wanneer wij denken goed aan te kunnen sluiten bij jouw hulpvragen, gaan we van start met de behandeling. De behandeling start aansluitend aan de intake. De duur van behandeling zal afhangen van de ernst van de klachten en het effect van de behandeling welke meermaals geevalueerd zal worden.
Behandeling
Binnen de behandeling wordt gebruik gemaakt van verschillende behandeltechnieken waaronder CGT, EMDR, ACT, schematherapie en systeemtheoretische uitgangspunten. Onze behandeling valt binnen de generalistische basisGGZ (GBGGZ).
EMDR
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een wetenschappelijk bewezen effectieve behandelmethode voor het verwerken van traumatische gebeurtenissen. Door middel van de behandeling zal de emotionele lading van de gebeurtenis aan kracht verliezen en wordt het makkelijker om aan de gebeurtenis terug te denken. Mocht je meer willen weten over EMDR adviseren we je een kijkje te nemen op de site van de vereniging EMDR nederland: www.emdr.nl.
Cognitieve Gedragstherapie (CGT)
CGT is een veelgebruikte therapievorm die zich richt op het veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen. Het idee is dat onze gedachten, gevoelens en gedragingen met elkaar verbonden zijn. Door negatieve gedachten te identificeren en te veranderen, kunnen we ook onze gevoelens en gedragingen positief beïnvloeden. CGT wordt vaak gebruikt bij de behandeling van angststoornissen, depressie en andere psychische problemen. Kijk voor meer informatie op de website van de vereniging van CGT: www.vgct.nl
Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
ACT is een vorm van gedragstherapie die zich richt op het accepteren van moeilijke gedachten en gevoelens, in plaats van ertegen te vechten. Het doel is om psychologische flexibiliteit te ontwikkelen, zodat je beter kunt omgaan met uitdagingen en een waardevol leven kunt leiden. ACT combineert mindfulness-technieken met gedragstherapeutische interventies.
Mindfulness
Mindfulness is een training in aandacht die je leert om bewust aanwezig te zijn in het hier en nu, zonder oordeel. Door mindfulness te beoefenen, kun je beter omgaan met stress, piekeren en andere psychische klachten. Het helpt je om je gedachten en gevoelens te observeren zonder erin mee te gaan, waardoor je meer afstand kunt nemen en betere keuzes kunt maken.Mindfulness-based interventies zijn veelvuldig onderzocht. Gebleken is dat mindfulness-based interventies bij vele aandoeningen veelbelovend zijn en dat specifiek goede resultaten worden geboekt bij onder andere stemmings- en pijnklachten.
Schematherapie
Schematherapie is een wetenschappelijk bewezen therapievorm die zich richt op het identificeren en veranderen van hardnekkige, diepgewortelde patronen (en overtuigingen) die in de kindertijd zijn ontstaan. Deze ‘schema's’ kunnen leiden tot problemen in relaties, werk en andere levensgebieden. Schematherapie helpt je om deze schema's te herkennen, te begrijpen waar ze vandaan komen, anders te denken, je beter te voelen en dingen anders te doen.
We werken in een kleinschalig team bestaande uit ervaren GZ-psychologen.
Online behandeling
Wij bieden online behandeling. Sessies kunnen via beeldbellen plaatsvinden. Volledig of afgewisseld met afspraken op locatie. Dit kunnen we op basis van jouw wens vormgeven. We begrijpen dat de levensfase waarin je je bevindt soms vraagt om flexibel te zijn, daar spelen we op in.
We werken daarnaast ook met e-health. Er zijn mogelijkheden om hier gelijk bij aanmelding mee te starten. We zullen je over deze optie informeren na aanmelding. Je wacht dan nog op de intake, maar kunt zelfstandig aan de slag om je goed voor te bereiden op de start van therapie. Daarnaast wordt e-health ook ingezet tijdens de behandeling als aanvulling op de afspraken op locatie. Je therapeut kan je informeren over alle mogelijkheden.
Vragen?
Heb je vragen of twijfel je of je met jouw klachten bij ons terecht kan? Mail ons gerust voor een vrijblijvend gesprek; we zijn ten alle tijd bereid telefonisch contact met je op te nemen! In verband met werkzaamheden zijn we helaas telefonisch momenteel niet ten alle tijden goed bereikbaar, daarom hebben we voorkeur om, na een mailtje, zelf contact met je op te nemen.